• NLC Bilgisayar - Yazılım - Cloud Bulut Sistemi - İnternet - Bilgisayar
  • 2002'den Günümüze

Domain Nedir ?

Domain Nedir ?

Nlc Yazılım Domain Bilgilendirmesi

Domain nedir? sorusuna dair detayları net olarak anlamanızı hedefleyen yazımıza göz atarak, her site sahibinin bilmesi gereken temel konulara hızlıca hakim olabilir ve alan adı seçiminizi bilinçli kararlara dayandırabilirsiniz.

İnternetin kilit parçalarından biri olan alan adları, web sitesi adreslerinin anlamlı ve kolay hatırlanabilir olmasını sağlar. Ancak, alan adlarının gücü web sitelerini adresleme yeteneğinden fazlasını içerir: Doğru alan adının seçilmesi sitenizin ya da markanızın başarısı,itibarı ve bilinirliği açısından çok ciddi bir etki yaratabilir.

Bu nedenle de bir web sitesi kurmak için almanız gereken en önemli kararlardan biri; alan adınızın ne olacağıdır.

Domain Nedir?

Domain (alan adı); hatırlanması zor olan IP adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain denmektedir.

Başka bir deyişle; bir web sitesine girmek için adres çubuğuna yazılan https://www.google.com gibi bir adresin google.com şeklindeki site adı ve uzantısından oluşan bölümü domain olarak adlandırılır.

Domain için yapılabilecek en doğru tanımlardan biri de “sitenizin adı ve adresi” şeklinde yapılan tanımdır çünkü kullanıcılar sitenize alan adınızı kullanarak ulaşır.

İki ayrı web sitesinin aynı domaine sahip olması imkansızdır. Parmak izleri gibi benzersiz olan domainler; IP (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.

Milyarlarca internet kullanıcısını ve 300 milyondan fazla alan adını birbirine bağlayan DNS (The Domain Name System) denen sistem sayesinde tarayıcınıza girdiğiniz alan adı; ilgili IP adresine dönüştürülür. Böylece; ziyaretçilerin kullandığı bilgisayarlar; web sitesine ait içeriğin depolandığı sunucuyu bulabilir.

Yani domainler olmasaydı Google’a girebilmeniz için adres çubuğuna 64.233.191.255 gibi bir sayı yazmanız gerekecekti.

Domain Kayıt (Alan Adı Tescili) Ne Anlama Gelir?

Domain satın almak da denilen domain ya da alan adı tescili; web sitenizin adını sizden başka kimsenin kullanmaması için, kendi üzerinize kayıt ettirmeniz ve kiralamanız anlamına gelir.

Yani aslında söz konusu alan adı satın almak değil, belirlediğiniz alan adını genellikle 1 yıl için kiralamaktır. Bu nedenle de domain tescilinin belirli periyotlarla yenilenmesi gerekir.

Domain için kayıt yenileme işlemini gerçekleştirmediğiniz sürece alan adınızın kullanım hakkı size ait olmayacaktır.

Bu da işinizi ya da kimliğinizi yansıtan sitenizin adının, başkaları tarafından alınabileceği anlamına gelir. Yani sitenizin alan adı; domain sorgulama sayfalarında kendi siteleri için isim arayanların kaydedebilmesi için müsait görünecektir. Bu nedenle domain kaydı yaparken yenileme tarihine dikkat etmeniz önemlidir.

Domain Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır ?

Domain kayıt işlemi; ICANN’in (domain düzenleme ve denetleme yetkisi bulunan en yetkili kurum) yetkilendirdiği domain kayıt firmaları tarafından gerçekleştirilir.

Biz Nlc yazılım olarak sizlere baştan sona kadar bu kayıt işlemlerinde yardımcı olmak amacıyla tamamiyle sizlerin yerine işleri yapıyoruz. Kayıt işlemleri, hosting işlemleri, mail kurulumları, güvenlik sistemi ve sistem devamlılığını sağlıyoruz.

Domain'in Önemi Nedir ?

Domain yani alan adınız; dijital dünyada nasıl aranacağınızı ya da nasıl bulunacağınızı doğrudan etkiler. Hakkınızdaki ilk izlenimi sunacağı için mutlaka zaman ayırarak, üstünde düşünülerek, özenle seçilmesi gerekir.

Akılda kalıcı, göz alıcı, benzersiz hatta yaratıcı bir alan adı seçerek; tanınmanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Domainler sizi ya da işinizi çok iyi derecede yansıtabilme fırsatı sunduğundan pazarlama stratejilerinde de çok işinize yarayabilir; ürünlerinize ve hizmetlerinize güven duyulmasını sağlayabilir. Ancak tam tersine domain için doğru bir seçim yapamazsanız marka bilinirliği açısından zorlanabilirsiniz de.

Hosting paketleri alan adınızı içeren e-mail hesapları da sunduğundan, Google, Yahoo, Hotmail gibi ücretsiz e-posta hesaplarını kullanmak yerine alan adınıza özgü mail hesapları kullanmak, sizin ve firmanızın daha profesyonel görünmesine ve mail adresinizin daha kolay hatırlanmasına neden olur.

Örneğin;

  • adınızsoyadınız@websitenizinadı.com
  • adınızsoyadınız@firmanızınadı.com
  • çalışanınızınadısoyadı@markanızınadı.com
  • info@bloğunuzunadı.com

 

Ayrıca domainler sadece ilk izlenim, marka bilinirliği ve prestij açısından değil, Google’ın sıralama algoritması açısından da önemlidir.

Alan adı ve uzantısında, ilgili anahtar kelimelerin kullanılması; arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmenize yardımcı olur.

Alan Adı Seçiminin Önemi ?

Web siteniz için belirlediğiniz alan adının daha önce alınmış olup olmadığını öğrenmenizi ve müsait olan alan adını bulmanızı sağlayan işleme Domain Sorgulama denir.

İyi bir fikir bulmuş olsanız bile aklınızdaki alan adının alınabilir olup olmadığını yani müsaitliğini domain sorgulama ile kontrol etmeniz gerekir.

Almayı düşündüğünüz alan adı müsait değilse; girdiğiniz kelimelerle ilgili olarak, sorgulama çubuğunun altında listelenen farklı kombinasyonlar ve önerilere göz atabilirsiniz.

Domain Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Aslında basit ve kısa süren bir işlem olan domain tescilinin; en çok zorlanılan aşaması; ideal alan adını bulabilmek için kelime alternatiflerinden birine karar vermek olabilir.

Potansiyel takipçilerinizin sitenizden önce göreceği ilk şey alan adınız olduğundan ilk izleniminizin olabildiğince iyi olması gerek. Ayrıca arama sonuçlarındaki sıralamayı da etkileyebilme potansiyeli olduğundan; kullanışlı ve etkili bir domain seçmek için dikkatli olmanız gereken noktalara göz atalım mı?

  • Kendi isminiz ya da web siteniz için belirlediğiniz isim; alan adı sorgulamasında müsait değilse web sitenizin içeriği ile ya da yaptığınız işle ilgili anahtar kelimeleri alan adınızda kullanabilirsiniz.
  • Alan adınızın olabildiğince kısa ve akılda kalan kelimelerden oluşması gerekir. Web siteniz için en fazla üç kelimeden oluşan, benzersiz bir domain seçmeye özen göstermelisiniz.
  • Ayrıca okunuşunun kolay olması da domain seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterlerden. Farklı şekillerde okunabilen, yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek ve söylenişi zor kelimelerden uzak durmalısınız.
  • Kolay yazılabilen bir site adresi için rakam ve tire işareti içeren karışıklığa neden olabilecek domainlerden kaçınmalısınız.
  • Domain kaydı yapmadan önce belirlediğiniz kelimelerin .com ve .net gibi farklı uzantılarda önceden alınmış versiyonları var mı diye araştırma yapmanız önerilir. Eğer varsa ve aynı isimde kararlıysanız; aynı isimde fakat farklı uzantıya sahip diğer sitelere mutlaka göz atmalı, taklitçi durumuna düşmemek için dikkatli olmalısınız.
  • Dilediğiniz zaman sitenizin adını değiştirebilirsiniz ancak bu, ziyaretçilerinizin sayısında azalmaya ya da Google sıralamanızın düşmesine neden olabilir. Bu nedenle uzun süre kullanabileceğiniz bir isme odaklanmanız ve sonradan değiştirmek zorunda kalmayacağınız bir domain seçmeniz önemli.
  • Öncelikle .com uzantısının müsaitliğini kontrol etmeniz önerilse de, .com’un uygun olmadığı durumlarda alan adınızın doğru uzantıyı içermesi bakımından aşağıda bulunan Üst Düzey Domain-TLD bölümündeki açıklamalara göz atabilirsiniz.
  • Ayrıca web sitenizin adresinin .net, .org, .info gibi sık kullanılan uzantıları içeren alternatifleri ve yanlış yazılabilecek versiyonlarındaki alan adlarını da tescil ettirerek; taklitçilerinizin trafiğinin artırmasını ve ziyaretçilerinizin taklitçileriniz tarafından dolandırılmasını engelleyebilirsiniz.

Doğru alan adını bulmak ve başarını dijital dünyaya taşımak için muhteşem bir domain al, ışıltılı maceran hemen başlasın!

Domain Hangi Bölümlerden Oluşur?

Alan adları TLD (Top Level Domain) ve SLD (Second Level Domain) denen ve belirli bilgiler sağlayan iki bölümden oluşur:

sitenizinadı.com şeklinde bir domainde noktanın solunda kalan bölüme SLD (Second Level Domain) yani ikinci seviye domain, sağında kalan bölüme TLD (Top Level Domain) yani üst düzey domain denir.

Top Level Domain (TLD) – Üst Düzey Domain

Bir domainin .com, .net, .org, .gov gibi uzantılarının olduğu bölümü ise üst düzey domain (TLD) olarak adlandırılır.

Örneğin; sitenizinadı.xyz şeklindeki bir domainin .xyz uzantısı üst düzey domaindir. Bir alan adının sonunda yer alan TLD; ziyaretçilerin adresinizi görür görmez, web sitenizin ne ile ilgili olduğunu anlamasını sağlar.

En çok kullanılan uzantı olan .com; genelde ticari işletmeler ve prestiji önemseyen kişi ve kuruluşlar tarafından tercih edilir.

.com uzantısı; yaygın kullanımı nedeniyle diğer uzantılardan daha çok akılda kaldığından, insanlar bir web sitesinin adını hatırlayamadıklarında, genelde .com ile bittiğini varsayıyor. Dahası, .net gibi bir uzantıdan daha güvenilir bir izlenim yaratıyor.

.net genelde tescil ettirilmek istenen alan adı için .com uzantılı versiyon müsait olmadığında en iyi alternatif olduğu için .com’dan sonra en çok kullanılan uzantıdır.

Ayrıca; .gov; devlet kurumları, .edu; eğitim kurumları, .org; dernek ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar tarafından kullanılan üst düzey alan adları arasındadır.

Ülke isimlerinin kısaltılması ile oluşturulan; .tr (Türkiye), .nl (Netherlands), .de (Germany), .cn (China), .uk (United Kingdom) gibi ülke domainlerinin; hedef kitlesi sadece belirli bir ülkede bulunan kurumlar tarafından kullanılması önerilmektedir.

Yerli domain de denen .tr uzantısı yalnızca; istenen belgelerin ibraz edilmesi ve domain olarak alınmak istenen isim ile ticari ünvanın aynı olması halinde verilebilir.

Eğer adınızsoyadınız.com.tr gibi isminize ait .com.tr uzantılı bir domaine sahip olmak istiyorsanız, kimlik bilgileri ile başvurulan domainin birebir eşleşmesi gerekmektedir.

Aslında .tr uzantılı domainlerin, Türkçe karakterli domainler ile kullanılması önceden alınamayan pek çok domain için fırsat olarak görülebilir. Türkçe karakterler ( ı, ğ, ü, ş, ö, ç) barındıran domainlerin kullanımı artık mümkün olduğundan, yıllardır alan adının Türkçe karakterli olmayan versiyonunu kullanan firmalar, başkalarının kullanmasına engel olmak adına markalarının Türkçe karakter içeren versiyonlarını da tescil ettirmektedir. Böylece taklit edilmeye ve hedef kitlelerinin dolandırılmasına engel olmaya çalışmaktadırlar.


Second Level Domain (SLD) – İkinci Seviye Domainİnternetle aynı yaşta olan .com uzantısı için çok fazla seçenek kalmadığından, süreç; son yıllarda oldukça yaratıcı üst düzey alan adlarının yaygınlaşmasına evrilmiştir.

Üst düzey domainin önünde bulunan ve .com gibi uzantıları çıkardığınızda geriye kalan bölüm ikinci seviye domain olarak adlandırılır. Root domain olarak da bilinen SLD için örnek vermek gerekirse; google.com’un ikinci seviye domaininin, noktanın solunda kalan “google” kısmı olduğunu söyleyebiliriz.

SLD-İkinci Seviye Domain; isminiz, bloğunuzun ya da markanızın adı olabilir.

Domain Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Detaylar

  • Alan adları; ICANN tarafından yetkilendirilen hosting sağlayıcı firmalar aracılığıyla kiralanabilir. ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) internetin; daha güvenli olması için çalışan ve Dünya çapında domain kaydı ile ilgili çalışmaları yürüten kuruluştur.
  • Kâr etmek amacıyla önceden kayıt edilmiş bir domaini asıl sahibinden satın alarak da domain alınabilir. İkinci el domain satın alırken majestik gibi ücretsiz SEO araçları ile sitenin backlinklerini ve mevcut trafiğini kontrol edebilirsiniz. Hatta popüler domainler açık artırma yoluyla satışa çıkarılmaktadır.
  • Majestic ve Moz Spam Score gibi araçlarla, alan adını almak istediğiniz sitenin aldığı backlinkleri ve mevcut trafiği gibi verilerini inceleyerek kararınızı şekillendirebilirsiniz.

a) Domain Transferi Nedir?

  • Domainler bir hosting sağlayıcıdan diğerine transfer edilebilir. Sitenizi Nlc yazılım‘a taşımak için önce domainin kayıtlı olduğu firmadan domain transfer kodunu alarak transfer kilidini kaldırmanız gerek. Sonra Nlc yazılım'a taşıma için bizlere bilgi vererek transfer kodu ile beraber taşıma işlemini gerçekleştirmekteyiz.

b) Subdomain (Alt Domain) – Third Level Domain

  • destek.sitenizinadı.com şeklindeki gibi alan adının en başında yer alan ve Google tarafından başlı başına bir site gibi algılanan sayfalar oluşturmanızı sağlayan domainlere subdomain denir. Örneğin https://maps.google.com adresinde “maps” subdomaindir.

Blog, forum, destek gibi subdomainler kullanarak, bloğunuzu ya da sitenizi bölümlere ayırabilir ve her birini yeni bir web sitesi gibi tasarlayabilirsiniz!

Farklı ürün ya da hizmet grupları için de hosting ücreti ödemek zorunda kalmadan yeni bir web sitesi açmak yerine, ana sitenizden konu olarak çok da kopuk değilse, subdomain kullanabilirsiniz.

c) Park Domain (Parked Domain)

  • Park domain; telaffuz hataları nedeniyle yaşanabilecek karışıklıklar ya da alan adınızın farklı uzantılarla rakipleriniz tarafından alınması gibi durumlarla karşılaşmamak adına aldığınız domainler için kullanılan bir çözümdür.

Park domain genellikle alan adınının .net, .info, .xyz şeklinde farklı uzantılara sahip versiyonlarını; .com uzantılı asıl siteye yönlendirmek için kullanılır.

Böylece farklı domainler aynı sayfada park eder yani aynı sayfayı gösterir!

d) Nlc yazılım WHOIS Gizleme (Domain Gizleme)

  • WHOIS; bir alan adının sorumluluğunun kime ait olduğunu gösteren sorgulama sistemidir. Domain kayıt işlemi sırasında verdiğiniz iletişim bilgileri WHOIS denen herkesin görebileceği bir veritabanında depolanmaktadır.

Domain Gizleme olarak da bilinen WHOIS gizleme ile verdiğiniz kişisel bilgilerin, WHOIS sorgulamasında görünmemesini talep edebilirsiniz.

WHOIS bilgileri güncel olmayan alan adları; ICANN tarafından askıya alındığı için Nlc yazılım bünyesine ulaşarak bilgilerin güncellenmesini talep edebilirsiniz.

2002 - 2020 NLC

NLC Bilgisayar